Каміни в Луцьку - Камін24
Телефонуйте з 9:00 до 18:00 (066) 21-05-500 (067) 21-05-500

8 підказок для розпалу вогню

Lars Mytting написав популярну книжку "Hel ved" (книга про опалення деревом), яка містить корисні поради з розпалу.

Підказка №1 - повітря!

Деревина горить найкраще тоді, коли доступ повітря повністю відкритий, а полум'я досить інтенсивне. Це призводить також до зменшення викидів, оскільки частинки газів згоряють і створюють тепло. Коли будинок теплий, температуру в приміщенні можна регулювати кількістю спалюваної деревини, а не подачею повітря.

Підказка №2 - мало диму - це хороший знак

Камін повинен виробляти мало диму. Тому варто вийти на вулицю і подивитися на дим який виходить з труби.

Густий чорний дим говорить про те, що горіння не оптимальне, тому що вогонь дров'яної печі не інтенсивний. Коли згорання відбувається оптимально з труби повинна виходити невелика кількість диму з приємним запахом.

Підказка №3 - чиста дров'яна піч - це тепла піч

Видаляти золу з печі та димаря необхідно один раз в році, або по мірі необхідності. Завдяки цьому піч буде краще гріти.

Шар золи товщиною навіть у кілька міліметрів зменшує ефективність печі тому що чавун не отримує все тепло, а воно піднімається до димоходу та потім виходить назовні.

Чистити піч необхідно частіше якщо Ви палите сосною, яка залишає більше золи ніж інші види деревини.

Підказка №4 - різні види деревини дають різні рівні тепла

Тверді породи деревини дають більше тепла ніж м'які, навіть при однаковому об'ємі, але з кілограма різні види деревини віддадуть однакову кількість тепла. При цьому м'які породи деревини зазвичай дешевші.

М'які породи деревини ідеальні для каміна, особливо під час холодних ночей, на початку і наприкінці холодних пір року. Вони забезпечують більш чисте горіння без перетворення будинку в сауну, горять швидше, а отримана таким чином зола, залишена у вогнищі, може бути спалена разом з більш твердими породами деревини.

Підказка №5 - обігрів вночі

Лише невелика кількість дров'яних печей може працювати довше ніж дві-три години на одному завантаженні палива. Старий спосіб заснований на прикритті доступу повітря таким чином, щоб дерево тліло всю ніч - це джерело забруднень.

Ввечері в останній закладці повинні бути великі поліна твердої деревини, які будуть горіти звичайним чином. Навіть якщо вогонь погасне, ізоляція будинку збереже тепло всередині. Камін зранку буде кімнатної температури та в ньому без проблем можна буде заново розпалити вогонь.

Підказка №6 - допомогти турбулентності!

Турбулентність важлива, тому що під час розпалу при низькій температурі, кисень не готовий увійти в реакцію з частинками дерева. Завихрення повітря бомбардують дим киснем, що полегшує процес розпалювання.

З цієї причини дерево в каміні загориться легше і швидше якщо залишити в ньому трохи прочинені дверцята. Деякі будинки на стільки ізольовані, що необхідно відкрити вікно, щоб розпалити вогонь. Міхи для роздування вогню в каміні це теж хороший вихід.

Підказка №7 - розпал зверху краще

Багато сучасних дров'яних камінів запроектовано для спалювання зверху вниз. Розпал зверху вниз відбувається завдяки укладанню полін знизу, а тонких дров і трісок зверху. Розпал проводиться підпалом трісок зверху.

Вогнище швидше досягне робочу температуру, гази будуть краще спалюватися, а дерево довше горіти.

Підказка №8 - завжди більше ніж одне поліно

На одне завантаження палива завжди треба взяти два або три поліна. Використання тільки одного поліна часто спричиняє згасання вогню.

Так трапляється, тому що горіння дерева відбувається в трьох етапах, а одне поліно не буде в змозі підтримувати цей процес.

Чим більше дерева, тим більше поверхня, яка створює і підтримує турбулентність і всі етапи горіння зможуть проходити одночасно.